Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Angelika Mojak (5011 niezalogowanych)
231 Postów

(skafander00)
Stały Bywalec
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
O dzięki za filmik. Oglądałem go wcześniej, ale w oryginale po hiszpańsku, a moja znajomość hiszpańskiego jest nikła...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Tutaj opis ciekawego nurtu subkultury, ale czy można ich nazwać subkulturą? Chyba prędzej zjawiskiem antropologii kulturowej. Sam nie wiem.

figeneration.pl/kim-sa-hipsterzy-i-skad-sie-wzieli
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Karol.Ky napisał:
Tutaj opis ciekawego nurtu subkultury, ale czy można ich nazwać subkulturą? Chyba prędzej zjawiskiem antropologii kulturowej. Sam nie wiem.

Przeczytalam ten tekst, ale cos nie bardzo "lapie". W jednym miejscu jest napisane, ze hipsterzy nie sa mainstream'owi, a w innym " Ma nowoczesne iSprzęty,
zachłannie lajkuje na Facebooku i udziela się towarzysko w świecie wirtualnym.".
To co w koncu jest tym mainstream'em ?! Przy takiej ilosci uzytkownikow facebook'owych ......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
Karol.Ky napisał:

Tyle tych subkultur powstaje, ze sam nie zwracam nawet na to uwagi. Wszystkie grupki/zjawiska kulurowe próbują przeskoczyc na wyzszy poziom i zostac oficjalnie "sub" Mysle, ze za jakis czas nikt o hipsterech nie bedzie pamietal. Swoja drogo, nie jestem w temacie czy obecnie prowadzi sie badania antropologiczne na miare takich, ktore przeprowadzal Kroeber cz M. Mead.

Ps Przyzna jednak, ze wygladaja zabawnie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Makaryna napisał:
Karol.Ky napisał:

Przeczytalam ten tekst, ale cos nie bardzo "lapie". W jednym miejscu jest napisane, ze hipsterzy nie sa mainstream'owi, a w innym " Ma nowoczesne iSprzęty,
zachłannie lajkuje na Facebooku i udziela się towarzysko w świecie wirtualnym.".
To co w koncu jest tym mainstream'em ?! Przy takiej ilosci uzytkownikow facebook'owych ......

Main stream to to co oni sobą reprezentują wg. nich jak iShity itp. Jest jednak jedno ale... Jak się przyzna, że jest hipsterem to już nie będzie. Tak samo z ubraniem, wszyscy hipsterzy ubierają się tak samo, ale uważają, że każdy inny...

Taki chodzący paradoks,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
CZy ktos z dwojki Lorca, Bunuel, lezy w przedmiocie twoich zainteresowan? Bo, ze Dali to juz wiem.
Pytam, bo wlasnie widzialem "Popiolki" i przyznam, ze nie wiedzialem, o takiej zazylosci pomiedzy nimi. W zasadzie Lorca mnie nie interesowal, a teraz troche poczytalem i przyznam, ze mnie zaciekawil.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Szczerze przyznam, ze dotychczas jakos omijalem artystow hiszpanskich. Najwidoczniej pora nadrobic braki. Nazwiska znam, ale nigdy nei zaglebialem sie w ich dziela. Jednak sporo slyszalem o filmach Bunuela. Jak sie zapoznam to predzej bede w staie powiedziec cos o nich.

Kiedys przeczytalme jedna ksiazek Coelho... Jakos zneichecil mnie do tworcow i artstow portugalsko/hiszpanskojezycznych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
Karol.Ky napisał:
Szczerze przyznam, ze dotychczas jakos omijalem artystow hiszpanskich. Najwidoczniej pora nadrobic braki. Nazwiska znam, ale nigdy nei zaglebialem sie w ich dziela. Jednak sporo slyszalem o filmach Bunuela.

Jakos przeczytalme jedna ksiazek Coelho... Jakos zneichecil mnie do tworcow i artstow portugalsko/hiszpanskojezycznych.

A lteratura iberoamerykanska? Marquez, Fuentes, Cortazar, de Assis ? Nie czytales?
Coelho to nie literatura. Kiedys próbowałem cos jego zmielic na fali mody, ale poleglem gdzies po ok 100 stronach. Tragiczne.
Polecam mistrzow
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok